vineri, 26 martie 2010

Conjectura lui Poincare a fost rezolvata!

citesc zilele trecute pe site-ul realitatea.net urmatoarea stire:

Un geniu a rezolvat una dintre cele mai grele probleme de matematica, Conjectura lui Poincare, si ar fi putut pune mâna pe un milion de dolari. Cu toate ca locuieste într-un apartament mizer din St. Petersburg, Grigori Perelman în vârsta de 44 de ani, spune ca nu are nevoie de bani. El a declarat din spatele usii închise: "Am tot ce vreau".
Premiul a fost acordat de Institutul de matematica Clay din Cambridge, Massachusetts pentru rezolvarea Conjecturii Poincare, care le-a dat mari batai de cap matematicienilor în ultimul secol. Perelman a postat solutia pe internet.
Acum patru ani, când Uniunea Internationala de Matematica din Madrid a vrut sa-i acorde Medalia Fields, Perelman nu s-a prezentat sa-si ridice premiul.
"Nu sunt interesat de bani sau faima. Nu vreau sa fiu expus ca un animal la Gradina Zoologica. Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de succes, de aceea nu vreau ca toata lumea sa se uite la mine", a declarat Perelman.
"Am fost o data în apartamentul lui si am ramas înmarmurita. Are numai o masa, un taburet si un pat cu o saltea murdara lasata acolo de vechii proprietari ai apartamentului, niste alcoolici care i-au vândut locuinta. Încercam sa scapam de gândacii din bloc, dar se ascund în apartamentul lui", a spus o vecina a matematicianului.
Problema care avea mai mult de 100 de ani în 2002 când a rezolvat-o Perelman, atunci cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St. Petersburg poate ajuta la determinarea formei universului.
În 2003 Grigori Perelman a renuntat la slujba de la Institutul Steklov. Prietenii spun despre el ca ar fi renuntat la matematica de tot, dar Perelam refuza sa vorbeasca despre acest subiect, considerându-l, din motive personale, prea dureros.


cum a aparut Conjectura lui Poincare? cine si, mai ales, in ce conjunctura (;-) a formulat o ecuatie a carei rezolvare a chinuit generatii intregi de minti preocupate?
cat de tare ar fi fost ca domnul Perelman sa nu publice rezolvarea? judecand dupa reactia lui, neinteresat de faima, cum s-a declarat, ar fi putut lua cu el in mormant caietul care continea solutia cautata de toti! mi-l inchipui in sicriu, cu caietul sub mainile incrucisate pe piept si cu un zambet ironic impietrit pe chip...
eu cred ca, defapt, domnul Grigori se da lovit pentru a se putea face disparut mai usor! mai bine lipsa milionul de dolari, decat batalioane de confrati pe urmele lui, jurandu-i moarte celui care le-a rapit una din putinele bucurii adevarate din viata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu