vineri, 19 martie 2010

vizionare placuta

mai tineti minte cand eram copii si, prin decembrie, ne trezeau parintii intr-o dimineata spunandu-ne "uita-te pe geam!"? iar noi, cu nasurile lipite de sticla ferestrei, deveneam intr-o secunda intruchiparea bucuriei: NINGE!
acu` vreo doi ani ne-am trezit intr-o dimineata si, cineva care se trezise mai devreme, ne-a spus "uita-te la televizor"! ne-am lipit nasul de ecran (nu apucasem sa nu punem inca ochelarii) si am devenit, brusc, intruchiparea groazei: CRIZA!
si s-a asternut criza peste toate... doar cativa, cu pelerine inscriptionate cu sigle de partid, ramase de la ultima campanie electorala, au scapat mai usor... s-au udat doar putin la picioare...
un strat gros s-a asternut si peste productia de televiziune... las` ca nici inainte nu ploua cu galeata prin bugetele emisiunilor, dar, la inceput noutatea fenomenului, "foamea" publicului (spre deosebire de postul pastelui, care ne tine cu o farfurie de fasole pe zi 45 de zile, postul TVR ne-a tinut cu "doua farfurii de program" 45 de ani!), apoi entuziasmul unor oameni au facut ca, vreme de vreo 10 ani, sa avem si noi programe ca cele pe care le vedeam pe la italieni, spanioli, nemti... dupa aia - CRIZA!
timp de un an de zile am vazut atatea reluari de ajunsesem sa cred ca sunt in MATRIX - computerul central s-a defectat si, pana il repara, mai traim odata ultimii cinci ani! pe vremuri, dupa revelion, cateva zile, ne uitam la "daca doriti sa revedeti...". de data asta retrospectiva a durat ceva mai mult... producatorul general CRIZA ne-a pregatit un "an jubliliar", un an in care sa rememoram cele mai frumoase momente din istoria televiziunii!
de la o vreme s-au plictisit si televiziunile de reluari... adormeau regizorii de emisie pe butoane... trebuia facut ceva... inventat ceva... gasita o solutie! trebuia ceva... ieftin si bun!
pai cum si ieftin, si bun?! mai ieftin decat pana atunci? pai cat de ieftin? ok! daca trebuie...
si au venit unii cu ideea salvatoare... plecand de la o simpla constatare mioritica: noi la bata suntem buni, dar la restul suntem bata! asa ca: se iau minim doua persoane, inrudite sau nu (parinti - copii, sot - sotie, soacra - nora/ginere, vecin - vecin, sotie/sot - amanta/amant... si lista ramane deschisa...) si se pun in fata camerei sa se certe... mai bine sa se injure... sau, si mai bine, sa se scuipe... stai asa: ia da-i un pumn? ASTA ERA! fara decoruri spectaculoase, fara scenarii complicate...
cum nu gasim oameni care sa se dea in spectacol la televizor? a! vor doar sa se uite! sa intre figuratia, atunci! hai, mai, ca-i criza, si pentru cativa banuti marunti se balacaresc ca la usa cortului! si ce daca "sotia" din emisiunea de azi e aceeasi cu "soacra" din emisiunea de saptamana trecuta? cine crezi ca baga de seama?
si productia de televiziune a incasat astfel un usturator sut in fund pe care l-a prezentat ca pe un necesar pas inainte!... corect! pe loc nu se mai putea sta!
nu ma intelegeti gresit: n-am vrut sa spun ca televiziunea a oferit intotdeauna numai programe de calitate! nici la noi, nici in alta parte! astfel de productii au existat, exista si vor exista! numai ca, precum ghioceii prin zapada, au scos capul prin criza! si s-a umplum ecranul de ele... lista vedetelor pixelate e atat de lunga incat n-as sti cu care sa incep si cu care sa continui... de terminat nici nu-mi pun problema - mai sunt destule care vin tare din urma!
e si asta o "reteta de succes"! cica s-ar numi "divertisment"...
eu mi-am lasat vreo 9 ani ficatii pe niste platouri de televiziune... si ma doare cu atat mai tare sufletul sa vad unde s-a ajuns... si, mai ales, spre ce ne indreptam...
cu atat mai mult cu cat am trait 8 ani langa un om care se numea VALERIU LAZAROV! asa ceva nu se mai fabrica! disparitia lui a insemnat incheierea unei epoci in productia de televiziune din romania (si nu numai!)... nici nu se uscase bine cerneala pe stirea trecerii lui in nefiinta ca se si inghesuiau niste baieti si niste fete sa profeteasca cine-i va lua locul in istoria televiziunii! niste baieti si niste fete care, in marea lor majoritate, traiesc si azi din ce au furat de la LAZAROV!
revenind la noile trenduri in materie de programe TV, problema existentei unor astfel de excremente media este CONSUMUL!!! sa fim bine intelesi: o televiziune traieste din publicitatea vanduta; publicitatea se vinde in programele care au audienta (adica la care se holbeaza romanu`); audienta se masoara!
pana cand n-o sa ne scoatem nasu` din chilotii columbencei, dintre tatele mai stiu io cui si pana cand n-o sa incetam sa-l mirosim la cur pe razvan ciobanu o sa tot vedem de-astea!
gresit se spune ca oamenii se uita la ce le dau televiziunile, ca nu exista alternativa: realitatea tv si antena 3 abia razbat la popor! ei, daca s-ar legifera in chilotii columbencei, alta ar fi treaba!
uitati-va la stirile sportive: 3 scoruri si 5 bombe sexy!
imi incepeam in urma cu vreo trei ani un articol vorbind despre "esecul" unui proiect foarte misto! din pacate stam mai rau decat atunci!
hai ca incepe sa se miste treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu